Helena och Elaine Årets Ljushuvuden

Helena Barne, Ljungskile Segelsällskap och Elaine Gustavsson, Leela Movement. Så heter Årets Ljushuvuden i Ljungskile. Det blev alltså inte ett, utan två ljushuvuden som firades under Ljusa Ljungskile i lördags 26 november. Läs motiveringarna i texten nedan.

Årets Ljushuvud är ett pris som instiftats av Stefan Edman, och som utses av en jury som leds av honom. Och Stefan fanns förstås på plats och delade ut priserna.

Det hände förstås mycket under Ljusa Ljungskile, med många försäljningsbord på torget. På plats fanns bland annat:

·       Svenska kyrkan med fairtrade-produkter samt info om advent och jul

·       Bokstånd Emelie Ljungberg

·       Folkhögskolans med matservering och quiz.

·       LSK med sin vagn (f d Gerts ostvagn)

·       Fyra skolklasser sålde hembakt och några gräddade våfflor och serverade saftglögg.

·       KFUM-scouterna Sparreviken informerade om sin verksamhet

·       Rekoringen Solgläntan sålde ekoprodukter och berättade om just EKO-ringen

·       Treatby Milla&Jennie hade lyckohjulet igång och sålde Brödbackens goda bröd

·       Ljungskile Segelsällskap sålde lotter så det stod härliga till i sitt jubileumslotteri och lottade ut fina priser, bland annat en mahognyeka.

·       Friluftsfrämjandet hade en värmande eldkorg och informerade om sin verksamhet, med bland annat Mulle som fyller 65 år i år, men inte går i pension

·       Räddningstjänsten på plats med sina utryckningsfordon, stort intresse från såväl barn som vuxna

·       Uddevallas kommunpolis Tony hälsade på och slog på blåljusen och delade ut reflexer till alla barn.

·       Vid sälarna fanns en hinderbana för barn

På och vid scenen fanns också en del att titta på och lyssna till. Ljungskile Dansare och Spelmän bjöd på dragspelsmusik med sin grupp Vildbasarna. Det blev också action och drama när Janne Axelsson från Folkhögskolan ledde en övning i Hjärt- och lungräddning, HLR. Övningen visade hur HLR-utbildade privatpersoner via SOS Alarm med en SMS-app larmas till en person med hjärtstillestånd, och kan göra de första livsviktiga insatserna i väntan på Räddningstjänst och ambulans.

Mer musik bjöd sedan en jazzensemble från Folkhögskolan på, innan jultomten hälsade på och delade ut lite klappar från sin välfyllda säck. Och sedan kom Leela Movements duktiga unga dansare med ett bejublat program, avlösta av Ljungskile Garderob som med sin mannekänguppvisning visade hur fint man kan klä sig i second hand-kläder.

Tyvärr blev det under dagen lite smolk i glädjebägaren när Michael Norrby föll från en ställning vid scenen och skadade sig illa i en arm. Så istället för den uppskattade lasershowen som Micke förberett, blev det sjukhusbesök. Trist för Micke, men känner vi honom rätt så blir det en lasershow som heter duga nästa års Ljusa Ljungskile.

Motivering Årets Ljushuvuden

Elaine Gustavsson, Leela Movement: Med starkt entreprenörskap, omsorg och glädje har Elaine Gustavsson, Leela Movement, skapat en mötesplats för barn, vuxna och ungdomar i Ljungskile.  I hennes gym och studio erbjuds rika möjligheter till hälsofrämjande aktiviteter med såväl dans, hög puls och sociala happenings som sköna stunder av lugn och återhämtning.

Elaine brinner för det hon gör, ser varje individs behov och delar med sig av kunskap och erfarenheter på ett professionellt och ödmjukt sätt. Hennes verksamhet utvecklas steg för steg, och gör nytta till både kropp och själ för allt fler människor. En viktig insats i ett ofta kravfyllt och stressande samhällsklimat.

Helena Barne, Ljungskile Segelsällskap: Med sitt mångåriga engagemang i Ljungskile Segelsällskap, LjSS, har Helena Barne starkt bidragit till att sätta vårt kustsamhälle på kartan. Sällskapet, med cirka 350 medlemmar, har i år fyllt sextio.

Varje sommar ordnar man populära seglarskolor för vuxna, barn och funktionshindrade från hela landet. Under Helenas tid som ordförande lyckades LjSS med bedriften att få arrangera VM i RS Tera, med 85 ungdomar från cirka tio nationer. Sedan 2021 deltar man i seglingens Allsvenska; i år hamnade klubben på nionde plats bland totalt arton klubbar.

Helena, uppvuxen innanför Restenäsön, började själv segla när hon var elva år. Med sitt kreativa ledarskap hjälper hon inte minst unga seglare till glädje och framgångar på havet.

Tre Ljungskilekorgar lottades ut

En tradition under Ljusa Ljungskile är utlottningen av Ljungskilekorgen. Från början var det en korg fylld med gåvor från företag och föreningar. Förra året skänktes så mycket att det blev två korgar. I år fick Camille Norrby och Jennie Sandberg på TreatBy ihop gåvor som räckte till tre(!) korgar.

Glada vinnare av var sin välfylld korg blev:

Thomas Papadopoulis, Gullvi Ekholm och Jessica Forsström. Jessica blev dubbelt firad eftersom honfyllde 30 år på lördagen och fick publikens sånghyllning.

Tack till alla som skänkt bidrag till Ljungskilekorgen:

·       Laxbutiken

·       Kärrstegens gård på Berg

·       Musselbaren

·       Creperiet

·       Restaurang Linnea

·       Restaurang Bella Mare

·       Det lilla caféet

·       Brödbackens Surdegsbageri

·       Ljungskile kurs och Konferens

·       Ljungskile Folkhögskola

·       Ljungskile SK

·       Ljungskile Bibliotek 

·       Ljungskile Må bra massage

·       Ljungskile blommor

·       Lindboms Outlet

·       El &Fritid Elon

·       Ica Supermarket Ljungskile

·       X-TRA  Ljungskile

·       Ljungskile Garderob

·       Styleby Madde

·       Sprudla

·       Linn skincare

·       Studio Lana

·       Fotspåret

·       Salong Silverfallet

·       TreatBy Milla&Jennie

·       Ateljé Sofia Bergman

·       LL form & Lera

·       Alina Design

·       Linda Gustavsson författare

·       Sparrevikens lägergård 

·       Nävergårds TS

·       Leela Movement Company

·       Penselman

 Ljusa Ljungskile avslutades med visningen i Ljungskilegården av Peter Mulds och Stefan Edmans film om Ljungskile ”En badglad polis”. Filmbesökarna hälsades välkomna med skön stämsång av gruppen Ljusbärarna. Visningen av filmen inbringade 6 500 kronor i entréavgifter, pengar som oavkortat går till UNICEF och katastrofhjälpen för barnen i Ukraina.

Med det var årets Ljusa Ljungskile över, så nu blir det till att vänta till nästa års Ljusa Ljungskile. Håll utkik efter information om evenemanget på exempelvis Ljungskile Samhällsförenings webb: ljungskile.se.

Föregående
Föregående

Allsång på Ljungskiledagen - Årets familjefest i Ljungskile centrum!

Nästa
Nästa

Tomten gästar Ljusa Ljungskile 26 november